Loading... (0%)

Invigning av Östergötlands största vindpark

26 mars 2012

Över 450 personer deltog vid lördagens folkfest och invigningen av Vindpark Örbacken strax söder om Mjölby. I det fina vädret bjöds det på grillad korv, kolbullar och fika samtidigt som även Stenas första Vindbonus delades ut. Vindpark Örbacken togs i drift runt årsskiftet och förväntas producera 66 miljoner kWh per år, vilket motsvarar hushållsel för 13 000 familjer.

Vid gränsen mellan Mjölby och Boxholms kommuner ligger Vindpark Örbacken med totalt elva vindkraftverk. Ett projekt som Stena Renewable byggt under 2011 i samarbete med lokala markägare. ”Intresset bland närboende har varit stort och många har följt vår byggblogg på vår hemsida samt deltagit vid våra studiebesök under byggnationen.” säger bolagets VD Göran Danielsson.

I lördags var det så dags att fira att parken tagits i drift. Kören Stämbandet från Mjölby kommun och Boxholms Musikkår från Boxholms kommun stod under dagen för musik på temat sol, vind och vatten, en kommunöverskridande satsning som Stena sponsrat. På plats fanns även representanter från de sju föreningar som fått del av årets Vindbonus på 110 000 kr; Mjölby Innebandyklubb, Sångarbröderna Boxholm, Boxholm – Ekeby Skidklubb, Sya Skidklubb, Mjölby AI Fotbollsförening, Mjölby Orienteringsklubb och Mjölby Hockey.

Klockan ett hölls den officiella invigningsceremonin med Carina Jönsson och Per-Arne Larsson, ordföranden i respektive kommuns kommunstyrelser, samt Göran Danielsson. Vid given fanfar klipptes bandet. Ceremonin avslutades med en allmän skål!

”Det är fascinerande att få vara med en dag som denna. För att klara uppsatta miljömål behövs satsningar som Vindpark Örbacken och många fler.” Säger Carina Jönsson.

”Boxholm är en elintensiv kommun. Vi behöver energi, och detta är ett mycket bra steg i rätt riktning för att vara rustade för framtiden.” Kommenterar Per-Arne Larsson.

Dagen avslutades med att vinnarna i barntävlingen annonserades. Priset till de tio vinnarna var en åtråvärd modell av de befintliga vindkraftverken i Vindpark Örbacken.

Stena Renewable har idag 33 vindkraftverk i drift och har beslutat om ytterligare 53 turbiner som kommer byggas under 2012 och 2013. Tillsammans kommer dessa investeringar producera ca 0,6 TWh förnyelsebar energiproduktion motsvarande el till ca 120 000 hushåll.

………………………………………………………………………………………………

Om Stena Renewable AB:Stena Renewable är Stena Sfärens bolag för investeringar i vindkraft. Målet är att bygga 200 vindkraftverk de närmaste åren, vilket sammantaget möjliggör minskade koldioxidutsläpp motsvarande 500 000 personbilar. Hemsida www.stenarenewable.com.

Stena Sfären är verksam inom färjelinjer, rederi, offshore, fastigheter, finans samt handel och återvinning av metaller. Sfären omsatte ca 50 Mdr kr under verksamhetsåret 2011. Antalet anställda uppgår till ca 19 000. För ytterligare information, se www.stena.com.

 

Hanna - post author

No other information about this author.

Din webbläsare (Internet Explorer 8) är utdaterad. Uppdatera din webbläsare för att få bättre säkerhet och en bättre upplevelse på vår site.

Uppdatera din webbläsare