Loading... (0%)

Festligt när föreningslivet fick ta emot Vindbonus

18 december 2012

Lagom till jul fick tretton föreningar, som har sin verksamhet i vindpark Lemnhults närområde, dela på 320.000 kronor och vara med om ett riktigt julkalas på Vedbände Gård i Lemnhult.

Ryttarstugan på Vedbände Gård var julpyntat i varje vrå och julbordet stod vackert uppdukat när representanter från elva av de tretton föreningar som var inbjudna kom. Linda Svebeck från Näshults ridsällskap uttryckte glädje över att föreningen får ekonomiskt stöd.

– Nu kan vi få råd att anlita en ridinstruktör.

Men det är inte bara bonuspengarna som Linda gladde sig över. Hon berättade att hennes pappa har företaget Näshults Schaktmaskiner där också Linda arbetar.

– Vi har haft god nytta av vindkraften som gett oss arbete.

Mycket av bonuspengarna tillfaller föreningar för ungdomar med idrottsinriktning. Men de kommer också till glädje för människor som lever ensamma och som har kommit som flyktingar. Karl-Axel Bengtsson från Vetlanda Metodistförsamling berättade att det är nära 50 år sedan som församlingen öppnade upp för ensamma människor på julafton. Till oss får de komma och känna sig älskade, sa han.

Ejlon Johansson, eldsjäl för flyktingar i Ekenässjöns Missionsförsamling, berättade att pengarna ska gå till material för den svenskundervisning som Missionskyrkan i Ekenässjön driver ideellt tillsammans med Svenska kyrkan för de asylsökande som inte har SFI.

– Sedan vill vi gärna ordna någon utflykt för flyktingarna och köpa fritidsgrejer, så som fotbollar och bordtennisrack.

Peter Zachrisson och Dan Sandros var mycket belåtna då de såg vilken glädje vindbonus kan ge.

 

 

 

 

 

 

 

Fakta om Vindbonus

Varje år delar Stena Renewable ut en vindbonus på 10 000 kronor för varje uppfört vindkraftverk till föreningar i vindparkens närområde. Eftersom det byggs 32 vindkraftverk i Lemnhult får följande föreningar dela på 320 000 kronor.

Åseda Ryttarförening 55 000, Landsbro IF skidklubb 30 000, Ekenässjöns missionsförsamling 20 000, Skirö Allmänna idrottsklubb 20 000, Powerhouse 30 000, Borsaskögle jaktklubb 15 000, Saxhult/Fagerhult Älgjaktlag 10 000, Korsberga Jaktvårdsförening 15 000, Näshults ridsällskap 15 000, Landsbro SkolIF 15 000, Korsberga Scoutkår 30 000, Lemnhults Hembygdsförening Lemnhults sportklubb 60 000 samt Vetlanda Metodistförsamling 5 000.

Sofia - post author

No other information about this author.

Din webbläsare (Internet Explorer 8) är utdaterad. Uppdatera din webbläsare för att få bättre säkerhet och en bättre upplevelse på vår site.

Uppdatera din webbläsare