Loading... (0%)

Lyckad invigning av Vindpark Lemnhult

17 maj 2013

Under torsdagen invigdes Vindpark Lemnhult, södra Sveriges största vindpark på land med sina 32 vindkraftverk. Många besökte skogarna kring Lemnhult för att delta i festligheterna i det vackra vädret. I och med byggandet av Vindpark Lemnhult har Stena investerat 1,2 miljarder kronor i Vetlanda kommun. Vestas har levererat vindkraftverken som just nu är de högsta i Skandinavien.

Sammanlagt 32 vindkraftverk med en samlad effekt på nära 100 MW ingår i det stora vindprojekt som uppförts utanför småländska Lemnhult i Vetlanda kommun. Stena Renewable har investerat 1,2 miljarder i projektet. Projektet har hjälpt till att möjliggöra bredbandsanslutningar för ett hundratal hushåll i bygden och idrottsföreningar och olika organisationer i vindparkens närhet får, genom Stena Renewables Vindbonus, möjlighet att ansöka om 320.000 kronor som delas ut varje år framöver.

Vestas har levererat vindkraftverken som kommer att producera mer än 270 miljoner kilowattimmar årligen. Detta motsvarar 70% av Vetlanda kommuns elförbrukning och minskar utsläppen av koldioxid med samma mängd som 100.000 bilar släpper ut årligen.

”Vi är mycket stolta över att få leverara vindkraftverken till södra Sveriges största landbaserade vindkraftspark och ser fram emot ett minimum av 15 års samarbete med Stena Renewable under driften av Lemnhult”, säger Klaus Steen Mortensson, VD för Vestas Northern Europe.

Vindparken är strategiskt förlagd i södra Sverige, där elproduktionsunderskottet är som störst. Därför är det med glädje som Dan Sten Olsson, VD på Stena, konstaterar att produktionen från verken kommer att motsvara 70 procent av den samlade elförbrukningen för hela Vetlanda kommun.

”Det visar på ett tydligt sätt att vindkraften gör skillnad”, säger Dan Sten Olsson, som konstaterar att det gått drygt fyra år sedan arrendeavtalen undertecknades till det att vindparken nu är i full drift. ”Det är kort tid för ett så här stort projekt och det beror på ett gott samarbete med Vetlanda kommun och med Länsstyrelsen i Jönköpings län”, fortsätter han.

 

 

För mer information kontakta:

 Peter Zachrisson

VD

Stena Renewable

Telefon: 031- 855 393

 

Fakta Stena Renewable:

 Stena Renewable AB ingår i Stena Sfären som är aktiv inom återvinning, färjelinjer, offshore, rederi, fastigheter och finans. Stena Renewable AB är en långsiktig investerare inom förnyelsebar energi.

För mer information se stenarenewable.se

Sofia - post author

No other information about this author.

Din webbläsare (Internet Explorer 8) är utdaterad. Uppdatera din webbläsare för att få bättre säkerhet och en bättre upplevelse på vår site.

Uppdatera din webbläsare