31, May, 2010

Okategoriserat

Inslag på SVT

Sveriges Television gör ett inslag om Stena Vindbonus. Vi har ju försökt att i olika sammanhang marknadsföra vindbonusen och nu fick vi oväntad hjälp av SVT Västnytt, Tvärsnytt och Gävledala.

Vinklingen var väl lite negativ med frågan om vindbonus är en muta. Och det är det självklart inte. Föreningar är inte beslutsfattare i vindkraftfrågor. Det är kommunstyrelsen som ska tillstryka en vindkraftpark och det är Länsstyrelsen som fattar beslut och ger tillstånd. Frågan gäller i praktiken om kommunstyrelsens ledamöter är så involverade i en förening att de inte kan fatta rätt beslut. Men eftersom ingen vet vilken förening som kommer att söka vindbonus, vem som får och inte heller hur mycket vindbonus den enskilda föreningen får, så är väl misstankarna om muta ganska så uddlösa.

Finns risk för jäv så har ju kommunerna sedan urminnes tider en praxis att berörd ledamot inte deltar i beslutet. Så det är inget problem och i inslagen kom detta fram ganska så tydligt. Syftet med Stenas vindbonus är att visa att vi har ett långsiktigt engagemang i de orter och kommuner där vi engagerar oss. Om det sedan gör vindkraften mer populär så desto bättre.

Vill du se inslagen så finns de här:
GävleDala
Västnytt
Tvärsnytt